Moderne houthaarden zijn vele malen schoner dan open haarden en stoten dus veel minder fijnstof uit.
Ongeveer 14 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een met hout gestookte installatie. De verwachting is dat het aantal houtkachels de komende jaren weer toeneemt. Met name omdat de aardgaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid, maar ook omdat hout een hernieuwbare grondstof is en past binnen het verlagen van wereldwijde CO2 uitstoot.
Het is daarom begrijpelijk dat mensen, maar ook bijvoorbeeld het Longfonds zich zorgen maken over de hoeveelheid fijnstof in de lucht, onze luchtkwaliteit en dus onze gezondheid. Ook houtkachels verspreiden namelijk, net als het verkeer, fijnstof. Maar in de pers werd hout stook als grote vervuiler gezien (bijna net zo groot als verkeer) en dat is wel heel ongenuanceerd. Er is namelijk een enorm groot verschil tussen de hoeveelheid fijnstof die open haarden en oudere houtkachels (van voor 2000) uitstoten en de nieuwe Eco design haarden die voldoen aan de strengste milieu- en kwaliteitscriteria. De fijnstof uitstoot van deze toestellen is namelijk minstens 97% minder dan die van open haarden! Al onze Barbas haarden voldoen aan deze strenge eisen en zijn dus veel schoner en hebben ook nog eens rendement van minimaal 75%.
Naast een ‘schoon’ toestel zoals wij die maken, is ook de manier van installeren (door een erkende vakman), het stookhout (moet droog zijn en het is geen allesbrander) en de manier van stoken, bepalend voor de fijnstof uitstoot en mogelijke geur en rook overlast.
Daarom werken wij met een netwerk van goede dealers, geven wij gratis stookcursussen in onze showroom en online (te vinden op onze website en op YouTube) en werken we bij Productontwikkeling aan elektronische bedieningssystemen om de invloed van de stoker te verminderen. Tevens onderzoekt R&D Europees breed naar mogelijkheden op het gebied van filters.
Barbas Bellfires is van mening dat er strengere eisen zouden moeten worden gesteld aan het type haard en aan de kwaliteit van het stookhout en de manier waarop de haard is geïnstalleerd. Tevens zouden open haarden en open buitenvuren verboden moeten worden om de fijnstofoverlast tot een minimum te beperken.
De Nederlandse overheid is momenteel aan het kijken hoe zij hiermee om moeten gaan in wet en regelgeving. Het zal strenger worden, maar dat is voor ons alleen maar beter: wij voldoen al jaren aan deze strenge richtlijnen, omdat wij vinden dat ook wij ons steentje bij moeten dragen aan ons milieu.